onsdag den 7. marts 2012

Invasiv fødselsdagsgave

Fyldte 41 år her i fredags. Havde en super fødselsdag , hvor min kone havde inviteret mig til koncert med Magtens Korridorer - super fedt ! Havde noget ondt i kammeret næste morgen, men var nu klar, da familien kom til kaffe og efterfølgende aftensmad.

Fødselsdagsgaverne manglede heller ikke. Blev begavet med en ny løbetrøje, en bog, sokker, en sweater, et nyt fluehjul (Made in Sweden), 2 poser hjemmebagte boller, en kagedåse med Oldemorsgafs hjemmebagte småkager og en spand østers. Sidstnævnte havde min svigerfar Eddy selv samlet i Vadehavet. Eddy have ladet østers'ne stå under rindende vand fra vandhanen nogle timer, med henblik på at de skulle udskille sand og andre fintkornede sedimenter.

Østers'ne i Vadehavet er en stillehavsøsters (Crassostrea gigas), som blev forsøgt dyrket kommercielt på Rømø. Dengang troede man, at stillehavsøsters ikke kunne formere sig i vores kolde klima - man blev klogere. Man frygter derfor nu, at denne østers kan udkonkurrere vores hjemlige blåmusling - jeg har dog bemærket, at der vokser blåmuslinger oven på stillehavsøsters. Endvidere vurderer Naturstyrelsen, at de mange nye østers kan bygge lag af østersskaller op og derved ændre bundforholdene i Vadehavet, hvormed der kan ske ændringer i fødebetingelserne for det unikke fugleliv som Vadehavet huser. Det vurderes, at der nogen steder nu lever over 1 ton østers pr. ha. Stillehavsøsters blev endvidere i 2008 fundet ved Strib Fyr, så de er også ved at sprede sig til de indre danske farvande.

Faktisk var der middelalderen mange østers i Vadehavet. Dette var Europæisk østers (Ostrea edulis). Disse tilhørte kongen og var en vigtig del af kongehusets økonomi.Tyveri af østers blev straffet hård. Overfiskeri og hårde isvintre fik i 1937 den hjemmehørende østers til at uddø i Vadehavet.

Som med flere andre invasive arter kan stillehavsøsters nok ikke udryddes, men i modsætning til mårhund og dræbersnegl, er det en udsøgt fornøjelse, at forsøge at reducere bestanden . Min fødselsdagsgave fik dog lov til at leve til tirsdag inden jeg gik igang.


Så går vi i gang

I forhold til østers fra fiskehandleren kræver de hjemmehøstede østers først en rengøring,  hvor ruhr, mudder, muslinger mv. fjernes - brug en grov børste og en kniv til arbejdet. Derefter åbnes østers'ne med en østerskniv. Et par arbejdshandsker og et viskestykke er en god hjælp. Start oppe i enden, hvor det er muligt at liste/arbejde kniven ind. Før kniven ind og ned langs hver østers, således at lukkemusklen skæres over.
Hæld saltvandet fra og lugt derefter til hver østers. Har den er en grim lugt kasseres den. Ud af 12 østers kasserede jeg 2 østers - hvoraf en lugtede grimt, og en var fuld af mudder.


De åbnede østers fyldes med kryddersmør

Der røres noget kryddersmør f.eks med. persille og hvidløg. Hefter fyldes der en teskefuld smør i hver østers. Østers'ne drysses med gratineringsost, og stilles i en 220  grader varm ovn. Efter 10 minutter er de klar til servering med hjemmebagt brød og et glas hvidvin.
  


Velbekomme

Det anbefales at man ikke samler østers i sommermånederne, da der kan være problemer med alger. I øvrigt er de klassiske rå østers med en god champagne fantastiske. For mig er dette ikke mad - men en oplevelse på højde med at bade i Vesterhavet en sommerdag.

God appetit.

Søren Rygaard Lenschow

P.s.: Så i øvrigt en sen aften på DR2 madprogrammet River Cottage. Her viste John Wright, hvordan man selv kan fange knivmuslinger (også en invasiv art) - det skal prøves. Link på You-tube findes her:

http://www.youtube.com/watch?v=xdRqGbT6jog



Ingen kommentarer:

Send en kommentar