tirsdag den 8. maj 2012

CASK STRENGT


WHISKY  


Var for nylig en tur ved "æ grænse", hvor jeg bl.a. så på det store udvalg af whisky. Til alles skræk og advarsel var der en 2 L (2 LITER !) flaske Hankey Bannister (blandt venner kaldet Hankie Pankie !). Jeg smagte "Hankie Pankie" for nogle årtier siden  (ok - det var nok lidt mere end at smage) - HANKIE PANKIE ER REN GIFT ! Hvilke tømmermænd ! Orla Bertram og Søren "Smølf" Mathiesen husker dem også helt sikkert endnu !

HANKIE PANKIE (2L) - Kun til advarsel

Kiggede mere intenst på de mere røgede varer - hvor mine øjne faldt på en flaske Finlaggan - Original Peaty - Cask Strengt til 225 kr. Det lød billigt, så jeg fik lyst til at prøve, om denne dram er drikkelig. 




"Cask Strengt" er betegnelsen for, at drammen har samme styrke, som da den lå på fadet - i dette tilfælde 58 % Vol. Derfor kan det anbefales, at whiskyen "vandes ned" med nogle dråber postevand inden den drikkes, hvormed smag og dufte bliver mere tilgængelige. Efter lagring på fad fortyndes whisky normalt med vand, inden den hældes på flaske. Skal styrken under 46 % bliver whisky yderligere "chill filteret", hvormed fede syrer, olier og andre gode sager kondenserer og filtreres fra, hvilket ifølge mange "whisky afficinados" medfører, at vigtige smags- og aromastoffer forsvinder. Her er altså tale om den rå og ufortyndede vare.

Finlaggan - Cask Strengt er en gang solid og klassisk røg, hvor tørven, der har været brugt til at tørre byggen med, har påvirket smag og duft på de ædle dråber. Farven er dog justeret med karamel, hvilket overdøver mange af de andre smagsnuancer, som en whisky har fra bl.a. fadet, opbevaringen mv. Rigtig synd!

Og så til destilleriet - der er ikke så meget at sige - for det findes ikke !! - Der findes kun ruinerne efter borgen Finlaggan på øen Islay. Finlaggan køber fade med whisky fra et andet af øens destillerier, som efter lagring hældes på flaske med egen etikette (en såkaldt Broker). Hvem der har brændt de ælde dråbe i en flaske Finlaggan er en dyb forretningshemmelighed, og spørgsmålet giver anledning til debat for "whisky nørder" - store navne som Lagavulin, Laphroaig m.fl. dukker op efterhånden, som man surfer lidt rundt på nettet, men der er ikke et entydigt svar.

Med plus for prisen og minus for karamelsovsen tildeles Finlaggen - Original Peaty - Cask Strengt "4 Engle" efter MEST OM FLUEFISKERI's ildvandsskala.





Sláinte

Søren

1 kommentar:

  1. "Farven er dog justeret med karamel, hvilket overdøver mange af de andre smagsnuancer, som en whisky har fra bl.a. fadet, opbevaringen mv. Rigtig synd!" - beklager men det tror jeg simpelthen ikke på du kan smage nogen forskel på det er rent visuelt, smagen påvirkes ikke af justering med teknisk karamel (E150) - hvis du får lejlighed til bør du prøve at smage på dette farvestof da det er alt andet end sødt!

    SvarSlet