søndag den 10. august 2014

FLUEFISKERI PÅ RATIONERING!

Sommeren går på hæld, og efteråret kommer hurtigt snigende. Inden vi ved det, står efterårsferien for døren.


Juniorlederkursusnålen


For mange drenge og piger har der gennem årene stået lystfiskeri på skoleskemaet i efterårsferien. Danmarks Sportsfiskerfirbund afholder også dette år Juniorlederkursus med lystfiskeri som omdrejningspunkt i uge 42.

Jeg var selv instruktør på kurset midt i 90'erne. Dengang blev kurset afholdt på Vojens Ungdomsskole i det Sønderjyske med adgang til fine vandløb og kyster, hvor teori kunne omsættes til praksis.


Bent Schultz dirigerer slaget!

Et år var jeg kommet med et hold 1. års kursister (F1) på fisketur til Kongeåen nedstrøms Foldingbro. Vi startede fiskeriet med flere bækørreder og et par kontakter med havørred. Frokostpausen blev holdt på et karismatisk stræk af åen, hvor man kan sidde på en sandskrænt, med udsigt over åen og å-dalen. På strækket lige neden for skrænten stod der en havørred, som gentagne gange rejste sig til fluerne, som knægtene præsenterede. Særlig en charteusefarvet (gul-grøn) Put & Take flue var fisken meget aggressiv over for. Knægtene ville alle gerne fiske til havørreden, så holdleder Bent Schultz måtte fra sin udsigtpost på skrænten rationere fisketiden til 2 minutter pr. kursist, inden en ny måtte komme til. Det var selvfølgelig ikke helt uden dramatik, at pladsen måtte overgives til den næste. Var tiden nu også gået? Kunne man lige nå et ekstra kast?



2. minutter !

Skønt fisken var efter drengenes fluer et to-cifret antal gange, blev den aldrig kroget. Efter frokost fiskede vi videre ved åen. Længere ned af åen fangede jeg en farvet hanfisk på "Den Usoignerede Biolog" - en muddlerflue skabt af og opkaldt efter en af kursets daværende instruktører. Efter et par fotos blev fisken pænt genudsat.







Stram line til alle på Juniorlederkurset 2014


Søren Rygaard Lenschow



FAKTA: Juniorlederkurset er Danmarks fedeste fiskeuddannelse, som afholdes i skolernes efterårsferie (uge 42) på Aalestrup Naturefterskole. Kurset henvender sig til unge med fiskeinteresse fra alderen 14 år med henblik på at lære dem at fiske, og endvidere uddanne nye undervisere/instruktører til lystfiskerforeningernes ungdomsafdelinger samt kandidater til vandplejeudvalg, bestyrelsesarbejde og andre dele af det vigtige frivillige foreningsarbejde. Kurset holdes over 3 moduler (Fiske 1 -3 over 3 år), hvor undervisningen gradvis ændres fra fokus på praktisk fiskeri til biologi, undervisningslære og foreningsarbejde. Endvidere er der overbygningskurser i påskeferien (Fiske 4). Afholdelse og undervisningen varetages af Danmarks Sportsfiskerforbunds Instruktører. Er du interesseret i at deltage, kan du se mere her.




Historier og beretninger fra tidligere kurser findes på fedfangst.dk og facebook. Endvidere YouTube video.





Juniorlederkuret har en lang historie. Kurset startede tilbage i 50'erne på Idrætshøjskolen i Vejle, og flyttede siden til bl.a. Hoptrup Højskole og Vojens Ungdomskole i Sønderjylland. Siden 2009 har Juniorlederkurset været afholdt på Aalestrup Naturefterskole ved brinken af Simested å. Du kan læse mere om Juniorlederkursets historie her.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar