Stik og bid
Mange mennesker værdsætter ikke insekter.
Som fluefisker har man heldigvis et noget mere positivt forhold til den 6-benede verden, og vi kan glædes og forundres, når himlen bliver mørk under en klækning af majfluer, vårfluer eller slørvinger. Fluefiskeri betyder dog også ofte et møde med Myg, Knot og Klæger.
Så'n en bette satan ska bår sprøjtes væk!
Som fluefisker har man heldigvis et noget mere positivt forhold til den 6-benede verden, og vi kan glædes og forundres, når himlen bliver mørk under en klækning af majfluer, vårfluer eller slørvinger. Fluefiskeri betyder dog også ofte et møde med Myg, Knot og Klæger.
Myggen sværmer! |
Myg
Myg støder vi på næsten alle steder, hvor der er ferskvand. Det er dog i det store udland, de har givet mest glæde, selvom de danske myg også kan stikke fra sig.På ungdommens fisketur til Finland var jeg velforberedt. Havde investeret i myggenet, balsam og ikke mindst spist B-vitaminer i ugevis inden afrejse. Jeg så knap en eneste myg hele ugen. Siden har jeg gjort knap så meget ud af det, og jeg har fået et meget afslappet forhold til myggene. I den nordiske fjeldverden kan man støde på myg i god mængde, og vi har haft stor fornøjelse af dem. Lidt myggeolie er dog rart at have med.
For er par år siden havde vi taget min svoger Søren (Uncle Bob) med på norgestur, og på køreturen derop havde vi måske gjort lidt rigeligt ud af advare ham om horderne, som ventede på ham. Jeg delte flaske myggebalsam sammen med sønnerne (den har holdt til flere ture), mens svogeren havde sin egen nye flaske samt diverse røgspiraler, fernet branca og andet gøgl. Efter tre dage var Sørens flaske allerede tom, og han ville gerne til købmanden efter en ny. Resten af ugen gik han under navnet "Kemiske Ali".
Også Grønland er berømt for sine myg. Jeg har desværre ikke haft mulighed for en fisketur deroppe endnu, men det er på "to do listen", og myggene skal ikke holde mig væk. For et par år siden var jeg dog på 2 ugers feltarbejde i Sydgrønland i månedskiftet maj/juni. Vejret var meget lig dansk vinter/forår - gråt i gråt, regn, tøsne og 0-10 grader, men de første dage i juni kom sommeren stormende med 20+ grader - og myggene vågnede så småt. De kulminerede dog først i Narsasuaq på rejsen hjem , hvor det blev til 24 stik, mens jeg ventede i lufthavnen.
Jeg fiskede for en del år siden i "Mosquito Lagoon". En større brakvandslagune, som ligger rundt om Cape Canaveral på Floridas østkyst. Stedet hvor NASA opsender deres rummissioner. Lagunen har fortjent sit navn, men er også et naturskønt område med fantastisk fugleliv, alligatorer og fiskeri efter flere spændende fiskearter. Tilmed er der mange fine "flats" og kanaler, som er tilgængelig via bil, og området er en oplagt mulighed for DIY saltvandsfiskeri, hvis man altså ikke er bange for alligatorer og myg.
Der er andet som bider i Mosquito Lagoon end myg. Her en fin spottet sea trout |
Det gode ved myggene er, at man får noget med hjem, og mygstikkene kan i de efterfølgende uger hjælpe med at friske op i minderne fra ferien.
Knot
Knot er de små kræ, som også kaldes gnavpander eller tordenfluer. Deres biologiske navn er thrips (Thysanoptera), og de er faktisk vegetarer, som lever af at suge plantesaft. Særligt på stille og varme eftermiddage og aftener kan de titte frem i horder, og de bider gerne i den tynde hud ved hals, ansigt og ører. Jeg har oplevet en del knot ved Kongeåen, men det er nu også på norgesturene, at vi har haft størst glæde ved disse små flittige fyre, som "næsten" kan drive en til vanvid. En aften hvor ørreden "vakker" foregår således:Klask, klask, klask!
Kast
Tørfluen lander
Tørfluen driver ned over fisken
Fisken tager ikke fluen
Klask, klask, klask!
Kast igen....
Knottid |
Kemi og gift skræmmer ikke de små væsener, så man må tage sine forbehold ved at pakke sig ind.
Man tager sine forbehold |
På en af turene til Hedmark "lå" der allerede en nordmand på "vores teltplads" ved Trysil! Vi slog nu alligevel teltene op, og vi fik snart en snak med gutten, som var fra Trøndelag (boede ved Hovin - Gaula). Vi blev enige om, at vi skulle tage en snak (ildvand) ved bålet en af kommende aftener (uden bagtanker om at blive inviteret på laksefiskeri!), men det skete aldrig. Han flygtede allerede næste dag - "Alt for mye knot". Danskerne blev selvfølgelig !
Guldklæg |
Klæger
Jeg kan varm anbefale en fisketur til Patagonien i det sydligste Chile og Argentina, hvis ellers kalender og pengepung tillader det. Fantastiske mennesker, smukkeste omgivelser, store ørreder og laks og ikke mindst - ingen myg eller knot. Der er dog altid en slange i paradiset - Tábano hedder slangen. Tábano er en klæge - et flueligende insekt, som kan være talrige på varme dage, og som bider, så man virkeligt mærker det. Her kan hverken myg eller knot være med. Også i Danmark og øvrige Norden støder man ofte på klæger (Tabenidae). De er aktive på dage med varme og høj sol, så de supplerer fint myg og knot. Som ved myggen vil hunklægerne suge blod inden æglægning. Regnklæg og guldklæg er de mest almindelige klæger, som meget gerne vil angribe mennesker. Når de første har fået færden af et menneske, bliver de ved, indtil de får mulighed for at sætte sig og bide. Lad være med at prøve at vifte dem væk, men lad dem stille og roligt få tid til at sætte sig, inden de får et klask.
Klæger forveksles ofte med bremser. Bremser ligner mere en bi, hvorimod klæger har lighed med en spyflue og ofte også har flotte farvestrålende øjne. Til forskel fra klæger suger bremser ikke blod, men lægger derimod æg i forskellige varmblodede dyr. Nogle arter lægger æggene gennem huden (bl.a. hestebremsen) - andre i svælg og næse på bl.a. får og råvildt (svælgbremser). Bremsens larver vokser op som parasitter i deres værtsdyr.
Glæder mig allerede til det bliver sommer igen.
Stram line
Søren Rygaard Lenshow
Ingen kommentarer:
Send en kommentar