tirsdag den 12. december 2017

Solen er gået ned i Vejen Byråd


Læserbrev: I dag (tirsdag den 12. december) forventes det, at byrådet i Vejen kommune vedtager, at en række små vandløb skal tages ud af vandplanerne. Vandløbene er ved en fejl blevet udpeget som kunstige ved et skrivebord hos Miljøstyrelsen i København. Kommunens teknikere anbefaler, at vandløbene skal med i vandplanerne, og kan dokumentere via gamle kort helt tilbage fra 1806, at vandløbene er naturlige. Alligevel ønsker et snævert flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at fastholde skrivebordsfejlene fra København. Dermed kan der ikke hentes tilskud fra bl.a. EU til at forbedre vandløbene ved bl.a. at fjerne af spærringer eller lægge det gydegrus ud, som fortidens generationer gravede op. Vandløbene har god vandkvalitet, og der er senest dette efterår fundet ørreder og sågar lakseyngel i mange af dem. Der er ikke lige mange fisk alle steder, men det er jo netop derfor, at vi har pligt at gøre en indsats.
 
Der er allerede ofret mange millioner kroner på at fjerne spærringer langs Kongeåen. Senest er den store spærring ved Jedsted Mølle fjernet i sensommeren 2017. Derfor et det uden mening at tage de små tilløb til åen ud længere opstrøms, nu hvor fiskene har fri adgang helt ude fra Vadehavet. Vi får således ikke det fulde udbytte ud af de samfundsinvesteringer, som allerede er foretaget.


Man kan altså vedtage, at jorden er flad, blot fordi der skal tages hensyn til et erhverv, som ikke ønsker en rig natur. Middelalderen sluttede for over 500 år siden! Et eksempel er Knudebæk ved Vejen, som har løbet gennem landskabet siden istiden. Tag selv ud og kig!



mandag den 20. november 2017

Natur og miljø er god forretning for landområderne


Publiceret 


Læserbrev: Arbejdet med vandplanerne er i fuld gang. Regionale vandråd har udført forarbejdet ved at vejlede kommunalbestyrelserne i udpegning af de små vandløb, som har potentiale til at komme med i vandplanerne. Vandplanerne koster 4,2 mia. kr., hvor finansiering af vandløbsindsat er 400 mio. kr. betalt af lystfiskere, stat og EU. Kommunerne skal ikke have penge op af lommen.
Udpeges vandløb ikke til vandplanerne, er der dog ingen midler til disse vandløb. Lad os drage en parallel til Oliebranchens Miljøpulje, som undersøgte og oprensede olieforurenede grunde til gavn for drikkevand og grundejere. Puljen havde i perioden 1993-2016 et budget på 2 mia. kr. og 3.000 årsværk i beskæftigelse. Lokalt havde den stor betydninger for væksten hos entreprenører, laboratorier m.fl.
Mange bække små - gør en stor å. Vi har mange små vandløb med behov for etablering af gydebanker, fjernelse af spærringer mv., så en stor del af midlerne kan blive brugt her i regionen. Lokale kræfter og fødevareministeren satser desuden på lystfiskerturisme. En langsigtet miljøindsats på Fyn giver nu årligt 64.000 overnatninger, 55-58 mio. kr. i lokal omsætning og 38 årsværk i beskæftigelse. Intet kommer af ingenting - undtagen lommeuld. Der skal være fisk at fange for turisterne. 
Vandrådene har ikke inddraget økonomi ved udpegning af vandløbene. Jeg tror dog, at de lokale politikere også vil kigger på de økonomiske fordele ved vandplanerne.