onsdag den 25. september 2013

Når det går zoologisk have i foretagendet...

Natur og samfund


Af lystfisker Søren Rygaard Lenschow 

Midt i september udkom Det Dyreetiske Råds "Udtalelse om lystfiskeri". Udtalelsen fra Det Dyreetiske Råd (DDR) er en 41 siders rapport, som kan hentes her

Forskning viser, at der ikke er beviser for, at fisk kan føle smerte. Det er dog 
DDR's vurdering, at dette ikke er tilstrækkeligt bevist, hvorfor usikkerhenden ved, at der ikke kan føres bevis for det modsatte, skal komme fiskene til gode! Efter min mening skal vi passe på med at give dyr følelser, menneskelige tanker og egenskaber samt "sigtedes" rettigheder. Den slags må alene være forbeholdt Disneysjov fredag aften.

Da det ikke kan bevises, at fisk kan føle smerte, finder DDR en en række problemstillinger ved lystfiskeri. DDR problematiserer bl.a. de 2 begreber "Put and Take" samt "Catch and Release". Put and Take (P&T) er fiskeri i vande, hvor der udsættes ørreder eller andre fisk, som er opdrættet i dambrug med henblik på, at de efterfølgende kan fanges af lystfiskere. Der kan være stor forskel på kvaliteten af P&T-vande fra golde nygravede søer med sølle burfisk til små naturperler, hvor fiskene når at akklimatisere sig og lærer at tage naturlig føde til sig. Ja tak til flotte vande med god vandkvalitet og smukke fisk med hale og finner. Det kræver nok, at familien Danmark vil betale lidt mere for en til tur til ørredsøen (og måske fange lidt mindre). Så her bliver det markedskræfterne der bestemmer. Minimumskrav er meget velkomne.

Put and Take - denne dag ville fiskene ikke bide!

Det er DDR's mening, at P&T er en unødvendig omvej for at få fisk på bordet, og anbefaler derfor at P&T-søer forbydes. Fiskenes transport er dog den samme, da regnbueørreder ofte transporteres i levende tilstand til slagteriet/røgeriet, og den sidste tid i frihed kan vel næppe krænke fiskenes rettigheder. DDR mener endvidere, at opholdet i de nye omgivelser kan give anledning til visse velfærdsmæssige overvejelser. Fisk (særligt laksefisk) er ifølge videnskaben mestre i at tilpasse sig, f.eks. når der trækker en flok gydefisk op i åen. Godt nok bliver der kæmpet om standpladserne, men sådan er naturen nu engang.

P&T-vande har dog stor værdi for mange menneskers rekreation, herunder børn og unge, som derigennem introduceres til lystfiskeriets verden - tilmed med gode chancer for at få en spisefisk med hjem. Lystfiskeri "fanger" ofte de lidt tunge og urolige drenge, som ellers ikke kan finde en plads i nutidens perfekte verden. P&T-vandene er også med til at tage presset fra mange naturlige fiskevande, hvor de vilde fiskebestande er sårbare over for et stort fisketryk. Endvidere er der gode turistindtægter i P&T, men dette forholder DDR sig ikke til, hvilket også er de etiske aspekter uvedkommende.

Catch and Release (C&R) er fiskeri, hvor lystfiskere fanger og genudsætter de fangede fisk. For ikke lystfiskere kan dette være totalt ubegribeligt, at genudsætte en fisk der overholder mindstemålet. Vi lystfiskere har derfor en stor formidlingsopgave over for de mennesker, som alene kender fisk fra "Find Nemo" eller køledisken kedelige udvalg af burlaks.

Catch and Release - gedde

Rendyrket C&R dyrkes kun sjældent af moderne lystfiskere i Danmark, hvor det nærmere er "Limit Your Kill" (det man tidligere kaldte mådehold), som er den værdisættende parameter. Jeg elsker og værdsætter, at kunne spise friskfangede fisk af bedste kvalitet - i mit eget tilfælde oftest sølvblanke kystørreder, men også fladfisk, hornfisk, makrel, aborre, sild og torsk er en gave for ganen. Vil også gerne have fingerene i en sandart eller pighvar. Selv har jeg den parameter, at vi ikke skal ligge inde med flere kystørreder i fryseren, ud over et par stykker til sushi, så hvis jeg fanger flere end vi umiddelbart kan spise, bliver de genudsat. Skønt de faktisk oftest er lovligt bytte genudsætter jeg selvfølgelig også forårets magre nedfaldsfisk og ofte også efterårets farvede fisk, da spiseværdien bliver reduceret, når fiskene nærmer sig gydningen. Endvidere genudsætter jeg alle de gedder og bækørreder (vildfisk) jeg fanger, da disse bestande hurtigt kan nedfiskes (spiser dog gerne gedde på den årlige vildmarkstur til Norge!).

Friskfanget - bedre bliver det ikke

Der er dage, hvor en "død fisk" ikke lige passer ind i dagens program. Det kan være et par timers fiskeri inden arbejde eller en andet hul, hvor der lige bliver plads til en afstressende fisketur og et "time out" fra en travl hverdag. Andre foretrækker istedet at gå på café, bodega eller løbe en tur i parken, men sådan er vi heldigvis forskellige. Der er således ikke lige tid eller mulighed for at rense, opbevare og tilberede evt. fisk, jeg måtte fange på sådan en tur, så her genudsættes fisken netop med respekt for fiskens spiseværdi. Der er ingen grund til at slå en fisk ihjel, som ikke kan håndteres korrekt efterfølgende. Formålet med sådanne ture er ikke at fange fisk men istedet at "fiske", hvilket jo er meget mere end det at fange fisk.

Nogle fiskeformer bygger på næsten total C&R bl.a. karpefiskeri og mange steder også gedde og bækørredfiskeri, da genudsætning af disse fisk kan være en vigtig parameter til opretholdelse af en god bestand med store fisk, som både er en udfordring for lystfiskeren og giver et stort afkast ved gydning. Det kan være små vande midt i byen med gedde eller suder, som kan være små oaser for ung som gammel i storbyen. Hjemtages alle fisk fra disse vande er det snart slut med et godt fiskevand, hvor der er en reel mulighed for at fange noget. Som alternativ til 100% C&R har man i nogle vande i bl.a. Norge indført størstemål, hvor alle fisk over en given størrelse (længde) skal genudsættes, mens det er tilladt at tage en mindre fisk til gryden. Ved de danske lakseåer er der ligeledes kvoter for hhv. store og små laks (v.75 cm). 

Undersøgelser i bl.a. Norge har vist, at C&R kan være med til at give gode fiskevande, og at fangst og genudsætning ikke ændrer fiskenes adfærd. DDR finder dog generelt, "at C&R, hvor fangst og genfangst indgår som det bærende element, hvad enten det er som en del af fiskearrangementer, konkurrencer eller på en selvstændig fisketur, er uacceptabelt. I lighed med de tyske og schweiziske 
overvejelser mener DDR, at der skal være en fornuftig grund til at fiske, og at der bør være forbud mod at genudsætte en fisk, der kunne have været taget med hjem".

Genudsætning af bækørred fra tysk trofævand hvor C&R er normen!
Det er ikke åbenbart ikke alle vande hvor Tyskland har forbudt C&R.

DDR gør opmærksom på, at der er forskel på, hvor robuste fisk er, hvilket gør det svært at give en generel accept af C&R. Praksis viser dog, at arter som f.eks. gedde, laks, ørred og karpe i kyndige hænder sagtens kan genudsættes med henblik på opretholde en god fiskebestand. I hvert fald er dødeligheden ved C&R mange gange lavere, end hvis fisken fik et gok i nøden.

I en pressemeddelelse uddyber DDR's formand Bengt Holst, at fisk aldrig må fanges alene for fornøjelsens skyld.


For mig er fiskeri ikke en fornøjelse ! - det er meget mere. Hvis jeg vil fornøjes, går jeg i biografen eller på café. For mig og mange andre er lystfiskeri en livslang dedikation. Ikke sådan forstået, at jeg ikke kan fornøjes på en fisketur, f.eks. ved selskabet af en god ven eller på tur med foreningens juniorer, hvor der altid er gang i den. Andre er dedikerede til marathonløb, klassisk musik, melodi grand prix eller noget helt femte. Det er ingen, der har patent på den gode smag. For mig er en fisketur meget mere end at fange fisk, og en 0-tur har bestemt også stor værdi.  Om man vælger at sætte fisken ud igen frivilligt er nærmere en respekt for den ressource og de smukke skabninger som fisk nu er (i DDR's udtalelse - side 10 - betegnes fisk, som "kolde og slimede væsener").


Simpelt medefiskeri efter fredfisk og aborre

Rådet mener, at der skal være et formål med at fiske. Det er der bestemt også, men grunden er ikke, at vi skal have mad på bordet, for der er ingen, som sulter i Danmark. Istedet er grunden "rekreation" samt det at dedikere sig til noget. Mådehold herunder helt eller delvis C&R (afhængigt af det enkelte fiskevands karakter og bestand) er med til at flere kan få glæde af denne gave/ressource 

Det Dyreetiske Råds formand Bengt Holst er desuden vicedirektør i Københavns Zoo. Derfor fremkommer det mig en smule dobbelt moralsk, når samme Bengt Holst driver et virksomhed, hvor vilde dyr indfanges, transporteres og holdes i fangenskab, blot for "folks fornøjelses skyld". Jeg ved godt, at der er og bliver gjort meget for at forbedre dyrevelfærden i de zoologiske haver, men det kan nu være en ret trist oplevelse at stå ved "isbjørnegrotten" alt imens ungernes is smelter raskt væk på en varm sommerdag.

Danmarks lystfiskere og lystfiskerforeninger har været den drivende kraft for at opnå gode fiskevande, og de mange tusinde lystfiskeres frivillige arbejde med opdræt og udsætning samt restaurering af gydepladser i vandløb og søer er nu med til, at vi er på rette vej, og mange steder kan opleve et godt fiskeri ved å, sø og kyst. Dette roser DDR også i udtalelsen, men mellem linjerne kan man fornemme, at DDR's grundholdning er, at lystfiskere er nødvendigt onde, da lystfiskerne laver et fantastisk stykke naturgenopretning.


Rådets rapport er en flot sag, som har en grundig beskrivelse af, hvad lystfiskeri er. Jeg mangler dog, at rådet har været på feltarbejde, frem for at have taget deres diskussioner under en kop kaffe ved det ovale bord. Som eksempel skriver rådet, at orme og maddiker kan købes hos fiskegrejsforhandlere - der hvor jeg kommer fra, graver vi altså orm i haven! Feltarbejde (med fiskestang) ville have været på sin plads inden rådet udarbejder etiske betragtninger om andres medborgeres gøren og laden. Jeg vil med glæde tage et par rådsmedlemmer med på fisketur. Jeg vil dog være bekymret for, hvis vi fangede en stor nedfaldsørred med bidemærker og andre sår fra vinterens gydning. I så fald vil gydning også blive forbudt ved lov - det jo synd for fiskene! Sådanne fisk genudsættes naturligvis med det samme, da madværdien er minimal (hvis man overhovedet har appetit til at sætte tænderne i sådan en fisk), men vi kan fremover risikere, at loven kræver at en sådan fisk skal slås ihjel.


Mager nedfaldsfisk som blev genudsat -
få måneder senere er den igen trind og flot!

I rapporen med DDR's udtalelse fremkommer der en del gode råd vedrørende oplysning om fiskeri, aflivning af fisk, håndtering ved genudsætning af fisk, anvendelse af modhageløse kroge mv. Disse har min fulde opbakning. Her skal DDR have ros! Jeg kan dog blive bekymret, når der ydres ønsker om, at der skal erhverves et fisketegn ved en teoretisk prøve i lighed med jægernes jagttegn (hvor håndtering af skydevåben bestemt fordrer den obligatoriske jagtprøve). 

Der ligger istedet en stor formidlingsopgave for vores lystfiskerforeninger, Danmarks Sportsfiskerforbund og andre organisationer med hensyn til at oplyse om etiske forhold som korrekt aflivning af fisk, håndtering af levende fisk ved genudsætning mv. Det vil være en god ide, at inddrage kommercielle parter som ejere af ørredsøer (P&T), turbåde og grejbutikker i denne opgave, så budskaberne bliver formidlet videre til de mange lystfiskere, som ikke er medlem af foreninger og interesseorganisationer. DDR's anbefalinger om at bruge de elektroniske medier er også relevante.

Nu har fødevareministeren udtalt, at hun ikke vil følge DDR's indstilling med hensyn til et forbud mod P&T. Jeg håber også, at ministeren, politikere og andre lovgivere også lytter til andre end DDR i forbindelse med rådets øvrige indstillinger herunder forbud mod C&R og indførelse af en obligatorisk lystfiskerprøve.


Stram line

Søren Rygaard Lenschow


Det Dyreetiske Råd er nedsat under Fødevareministeriet med henblik på at rådgive fødevareministeren. Rådets opgave er, ifølge dyreværnslovens, ud fra en etisk vurdering at følge udviklingen inden for dyreværn. Rådet kan enten på eget initiativ eller på fødevareministerens begæring afgive udtalelser om dyreværn. Rådets sammensætning og andre udtalelser kan ses her.