torsdag den 31. januar 2013

UGENS FUND - FLUEBINDING

Fluebinding - alternative materialer




I denne kolde tid må man "fiske" andre steder. Man kan måske være heldig med "skrammelkasserne" i dagligvarebutikkerne, hvor man nu og da kan finde alternative fluebindingmaterialer til en pris, der ligger betydelig under, hvad "fur and feathers" koster i grejbutikkerne. Her matcher de jo næsten kiloprisen på dametrusser!


Det støver!

Ugens fund blev gjort i NETTO, hvor jeg købte en "støvekost" til 29 kr. Det var ikke fordi, at jeg mener hjemmet mangler en ny støvekost, selvom fruens bukkeopsatser i stuen nok kan trænge til en tur. Faktisk er der ikke meget "Putzfrau" over min bedre halvdel, og "impulskøbet" gjaldt dog også de fine strudsefjer, som kosten var lavet af. Faktisk købte jeg to koste, da jeg fandt en kost med fjer i lys grå nuancer og en kost med mørk grå fjer tangerende til sort. Er nu ejer af en kæmpe bunke strudsefjer (ca. 75 fjer i hver kost). Ved faktisk ikke om det virkelig er struds, eller om fjerene kommer fra emu eller nandu?. Nu har jeg fine herl's til nymfer, vådfluer, streamers og kystfluer samt mindre havørred og laksefluer.

Strudsefjer med god farvevariation

Et par kystfluer med hale og vinge af strudseherls

Julefluer 

Også i julehandelen var jeg heldig. Her bugnede butikkerne med kulørte kugler, flitterkram og andet stads. Mange mænd lader fruen kigge i kasserne - de får jo alligevel ikke lov til at bestemme noget, når der skal pyntes op til jul. Hørte forresten for et par år siden min svigerinde fortælle, at sort var årets modefarve i julen. Og jeg som altid havde troet, at det var rødt år efter år ! Jeg kan nu alligevel ikke lade være med at kigge i kasserne - man kan jo finde noget til fluebinding? Det er selvfølgelig et sats, og man kan komme hjem med meget skrammel, men kan det ikke bruges, kan man jo give det videre til fruen og ungerne, mens man lader som om, at man er lidt interesseret i julens ve og vel ! Også selvom det ikke lige matcher "årets julefarve".


Skum i smækre farver

I december fandt jeg faktisk noget brugbart. Tror nok det var i en REMA1000, at jeg fik øje på nogle pakker skum i en kasse med julestads. Således fik jeg 30 skumplader (14 x 20 cm) i 1 mm tykkelse for 10 kr! Farverne er måske lidt rigelig dristige, men de gule, grønne og orange skumplader kan bruges til krop på græshopper og slørvinger samt nukleare eksperimenter (Chernobyl Ant). Endvidere er der en hot pink, som kan bruges til "sight indikator" på mindre bille- og myreimitationer. En par tuscher i de rette nuancer kan endvidere gøre meget ved julefarverne 


Skumfluer til å eller fjord



"Renuld" i fornuftige farver
Yderligere fandt jeg nogle poser med "Renuld" - Her er farverne i top - oliven, grå, cream (natur hvid), rød og sort. Prisen var 12 kr. for 3 bundter - super dubbing til kystrejer og nymfer samt materiale til at lave Woolheads på fiskeimitationer. Uld fra julemandens trækdyr tror jeg så ikke, at jeg er kommet i besiddelse af - nok nærmere uld fra får. 

Kystrejer med krop af "Renuld" - pimpet med lidt flashdub


Streamerflue med Uldhoved (Woolhead)

Nymfer lavet af Renuld
Quick Tie stalling nymfer (Bugs)
 Hale og rib af  strudseherl
Krop af cream "renuld
"



Stram bindetråd


Søren Rygaard Lenschow



mandag den 14. januar 2013

SMÅ FLUER TIL DE STORE FISK

Fluebinding


Det er nu fluerne til den nye sæson skal bindes. Jeg har fået snøret en god snes af de helt små fluer til ørred og stalling. Små fluer er en smagssag. Nogen mener man ikke kan fange ordentlige fisk på "sårn noet småkravl", som "kun dur til skaller og undermålere".  Selv elsker jeg at fiske med tørflue - gerne en stor skumbille, vårflueimitation eller paradun (falskærmsflue) i # 10 til 14. Det er fluer, som kast efter kast flyder godt, og som er lette at se på vandet.  Som tørfluefisker gennem et par årtier har jeg dog nu og da også fanget gode fisk på de helt små fluer, selvom pygmæfluerne aldrig er første valget.

Hvad er så en lille flue ? For havørredfiskeren er det måske alle fluer mindre end # 8 ? For bækørredfiskeren alle fluer mindre end # 14? og for tørfluepuristen alle fluer mindre end #18 ?




For mig er der ikke en klar skillelinje, da det afhænger af hvor kraftigt fluerne er dresset samt det faktum, at der kan være stor forskel på størrelsen af forskellige krogmodeller - endda inden for sammen krogfabrikant. Specialkroge er ofte et et par "krogstørrelser" større en standard modellerne. Ved valg af kroge til pygmæfluerne er det vigtigt, at der ikke er et lille kroggab i forhold til krogskaftet, da det forringer krogningsegenskaberne og endvidere gør krogen svag. Således er en kortskaftet krog med stort kroggab at foretrække. Skåret ind til benet er det # 18-22, som er de små fluer for mig. Jeg har dog er et par poser med fluekroge # 24 - 28, som jeg sjældent har bundet på og knap fisket med.



Endvidere skal fiskeriet med pygmæfluer tilpasses med let grej. Således er fluegrej AFTM # 5-6 maksimum, når der skal fiskes med småfluer og tynde forfang. Bliver grejet tungere tabes mange fisk med et knækket forfang. En AFTM #2 el. #3 stang er sjov at fiske med, og perfekt til de små fluer. Tilmed er det en fornøjelse at lande de mange mindre fisk, som der jo oftest er flest af, men lette moderne fluestænger (#2-3) har dog også power til at suge kræfterne ud af større fisk. Tippen på forfanget skal tilpasses de små fluer -  som oftest bruger jeg o,13 mm (6X).



Klart vand og sky fisk

Også de tynde forfang er en smagssag. Sidste år købte jeg en rulle frisk 0,15 mm (5X) forfangmateriale inden en fisketur til Sydtyskland. 5X er den tykkelse jeg bruger til det meste tørflue- og nymfefiskeri, men desværre viste det sig, at linen ikke havde den rette kvalitet, da den ikke var knudefast. Det opdagende jeg på dem hårde måde, da hele 3 fine fisk løb med fluen på første fiskedag. Rullen med forfang var købt i Odense i en landets førende grejbutikker, og til prisen (> 3 kr/m) burde linen bare være i orden. Som nærig jyde skulle jeg naturligvis have pengene retur.  Det blev efterårsferie med familien i sommerhuset, så spolen kom med til Haderslev, hvor grejbutikken også har en filial. Butikken i Haderslev bestyres af en hyggelig og venlig gut, som først og fremmest er kendt som en meget kompetent, dygtig og erfaren havørredfisker -  både ved å og strand. Da jeg forelagde ham problemet, kiggede han bestemt på mig og sagde, at "sådan noget tynd stads kan man faktisk slet ikke fiske med!" Spolen blev nu byttet uden problemer. 





Myg kræver oftest småfluer, men også døgnfluer og vårfluer forkommer i små størrelser. Endvidere ender småbiller, myrer og andet småkravl i vandet. Særligt i bagvande kan småinsekterne blive samlet i strømmen og blive til let mad.

Ved fluestikket skal der spares på materialerne - husk på at det ikke giver mening, at fylde mere materiale på end nødvendigt - alternativt bindes blot en flue på en krog et par krogstørrelser større. Brug en tynd bindetråd - 12/0 eller gerne Spiderweb, der som navnet fortæller er spindelvævs tynd, og som efter lidt tilvending bliver uundværlig til de små fluer. Spiderweb fås kun i hvid, men farves let med vandfast tusch. Ved binding af de små fluer er "Keep It Simple" princippet vigtigt. Derfor simple og enkle mønstre.

Nedenfor er en stribe af småfluer, som jeg nu og da har haft glæde af. Find en af fluerne frem, når en god fisk ignorer dine favoritfluer, alt imens den sipper småfnadder i overfladen.


Stram bindetråd

Søren Rygaard Lenschow



Dun (døgnflue) - Paradun / No-Hackle #16-20



Hareørenymfe # 16-22 - indefedtes i tørfluefedt og fiskes i overfladfilmen.




CDC-Hareøre Emerger # 16-22



CDC-Mink Microcaddis # 16-20


Myre (soft)  #16-22



Myre (skum) # 16-20



Bille (skum) #16-22 - Her med Sight Indikator


Griffith Gnat #16 - 20