tirsdag den 15. maj 2012

Fangstgaranti

Ole Kæmpe og Ephemera danica

For et årti siden afholdt jeg sammen med Christian Eriksen og Morten Øland årligt Danmarks Sportsfiskerforbunds emnekursus i tørflue- og nymfefiskeri. Dengang var der et godt fiskeri efter bækørred og ikke mindst stalling i de syd- og sønderjyske åer. Med basis i Gram Sportsfiskerforenings "Æ'Fiskehus" havde vi adgang til Gram Å og Nørreå, som er rene naturperler, og som dengang husede noget af landets bedste stallingefiskeri.

Faktisk var fiskeriet så godt, at vi på kursets første aften altid startede med at love kursisterne "fangstgaranti". Dette lagde selvfølgelig et pres på os instruktører med hensyn til at få formidlet budskaberne. Men det lykkedes faktisk på de første kurser at opfylde garantien.


Nørreå

På et af kurserne ramte vi fantastiske majflueklækninger ved åerne. Det var bare at gøre, som instruktørerne havde sagt: Kast den nybundte majflueimitation ud til de ringende fisk, give tilslag, Job's Done! og så var garantien indfriet.

En af kursisterne var dog Ole Kæmpe fra Samsø. Ole er en stor livsnyder og et tænkende menneske. Han forstår at indfange og værdsætte øjeblikket i modsætning til så mange andre mennesker, som blot drøner videre efter det næste lille stykke af livets lykkekage. Ole kastede sin majflueimitation præcist ud til stallingerne, som villigt steg op til fluen. Da var det, at Ole havde behov for at fordøje sine oplevelser, og istedet for at give tilslag udbrød han "nøjh!" På de efterfølgende kurser nedgraderede vi fra "fangstgaranti" til "huggaranti".

Nu havde vi jo givet Ole "fangstgaranti", og i Danmarks Sportsfiskerforbund holder instruktørerne hvad de lover. Således inviterede jeg året efter Ole på besøg hjemme hos mig, så han kunne få enetimer med henblik på, at fangstgarantien kunne blive indfriet. Vi var i stallingesæsonens første dage, men det var blevet kraftigt regnvejr. Nørreå, Konge Å, Gram Å m. fl. gik i flom med brunt og uklart vand - ikke lige just det man skal bruge til tørfluefiskeri.


Gels Å ved Bevtoft

Den øvre del af Gels Å er dog hovedsageligt næret af klart grundvand, så vi besøgte stykket ved Bevtoft. Endnu en gang tilsmilede fiskelykken os, da vi ramte den rette dag med massiv klækning af døgnfluen Bäetis rhodani, som fint kunne matches med en lille Klinkhammer.




Det blev en regnfuld dag, men mellem regnbygerne var der massive klækninger af de olivengrå duns, som hurtigt forsvandt i stallingernes hidsige "vak". 




Med lidt instruktion blev "fangstgarantien" indfriet





Tak til Ole for en for uforglemmelig dag. Lad os håbe, at stallingerne vender tilbage i stort tal.

Stram line 

Søren Rygaard Lenschow


tirsdag den 8. maj 2012

CASK STRENGT


WHISKY  


Var for nylig en tur ved "æ grænse", hvor jeg bl.a. så på det store udvalg af whisky. Til alles skræk og advarsel var der en 2 L (2 LITER !) flaske Hankey Bannister (blandt venner kaldet Hankie Pankie !). Jeg smagte "Hankie Pankie" for nogle årtier siden  (ok - det var nok lidt mere end at smage) - HANKIE PANKIE ER REN GIFT ! Hvilke tømmermænd ! Orla Bertram og Søren "Smølf" Mathiesen husker dem også helt sikkert endnu !

HANKIE PANKIE (2L) - Kun til advarsel

Kiggede mere intenst på de mere røgede varer - hvor mine øjne faldt på en flaske Finlaggan - Original Peaty - Cask Strengt til 225 kr. Det lød billigt, så jeg fik lyst til at prøve, om denne dram er drikkelig. 




"Cask Strengt" er betegnelsen for, at drammen har samme styrke, som da den lå på fadet - i dette tilfælde 58 % Vol. Derfor kan det anbefales, at whiskyen "vandes ned" med nogle dråber postevand inden den drikkes, hvormed smag og dufte bliver mere tilgængelige. Efter lagring på fad fortyndes whisky normalt med vand, inden den hældes på flaske. Skal styrken under 46 % bliver whisky yderligere "chill filteret", hvormed fede syrer, olier og andre gode sager kondenserer og filtreres fra, hvilket ifølge mange "whisky afficinados" medfører, at vigtige smags- og aromastoffer forsvinder. Her er altså tale om den rå og ufortyndede vare.

Finlaggan - Cask Strengt er en gang solid og klassisk røg, hvor tørven, der har været brugt til at tørre byggen med, har påvirket smag og duft på de ædle dråber. Farven er dog justeret med karamel, hvilket overdøver mange af de andre smagsnuancer, som en whisky har fra bl.a. fadet, opbevaringen mv. Rigtig synd!

Og så til destilleriet - der er ikke så meget at sige - for det findes ikke !! - Der findes kun ruinerne efter borgen Finlaggan på øen Islay. Finlaggan køber fade med whisky fra et andet af øens destillerier, som efter lagring hældes på flaske med egen etikette (en såkaldt Broker). Hvem der har brændt de ælde dråbe i en flaske Finlaggan er en dyb forretningshemmelighed, og spørgsmålet giver anledning til debat for "whisky nørder" - store navne som Lagavulin, Laphroaig m.fl. dukker op efterhånden, som man surfer lidt rundt på nettet, men der er ikke et entydigt svar.

Med plus for prisen og minus for karamelsovsen tildeles Finlaggen - Original Peaty - Cask Strengt "4 Engle" efter MEST OM FLUEFISKERI's ildvandsskala.





Sláinte

Søren

MEST OM FLUEFISKERI'S ILDVANDSSKALA


”Som en engel der tisser dig på tungen”. Disse ord hørte jeg faktisk, fra et af de mest religiøse mennesker jeg har mødt - så der må være noget om det. 

MEST OM FLUEFISKERI bruger ”Engleskalaen” til anmeldelser af ildvand. Endvidere har englene jo også allerede fået deres andel, og jeg har en formodning om, at der svæver særligt mange engle over Skotland (har selv reserveret en plads!).



1 engel:  Umiddelbart en godt start på et finsk knivdrama!



2 engle: Det smager som rævepis og terpentin - og så får jeg helt sikkert ondt i håret i morgen, men hvad skidt ...



3 Engle: Udmærket destillat, som fint kan drikkes.



4 engle: Super dram, som på det varmeste kan anbefales.



5. engle: Ånd, sjæl og krop - ædle dråber som skal nydes i bedste selskab



6. engle: Uhm!, ah!, åh!, nam!, ih!, ja!, klasse!, yes!, si!, greit!, hervorragende!, great!, kjempe bra!, oui!, grande!, olé!, kyllä!, manifico!, fantastisch  – som 6 engle der tisser dig …….


Slaité! Skål! Cheers! Kippis! Slál! Santé! Prost! Salud!

Søren